marți, 11 martie 2014

Platou cu 3 prajituri: Bilute cu visine, alba ca zapada si rulada de biscuiti




 Bilute cu visine: 

Ingrediente:

500 gr biscuiti simpli, 200 gr nuca, 250 gr margarina, 2 linguri cacao, 1 esenta rom, 200 gr zahar, visine din visinata, nuca cocos



Cum am procedat: Am topit margarina, peste ea am adaugat zaharul si pe urma cacaoa si esenta de rom; siropul obtinut l-am turnat peste biscuitii amestecati cu nuca care inainte le-am dat prin masina de tocat. Am amestecat bine totul (compozitia trebuie sa fie nici prea tare, nici prea moale, sa fie asa incat sa putem modela bilute) in fiecare biluta am pus cate o visina fara sambure, si pe urma le-am tavalit prin cocos.

Alba ca zapada:


Pentru foi : 10 linguri de lapte, 10 linguri de zahar, 10 linguri de ulei, 2 oua, o lingurita rasa de amoniac, un praf de sare, faina cat cuprinde (aprox 500-550 gr).

Cum am procedat: Am amestecam intr-un bol ouale, zaharul, uleiul si laptele pana se topeste zaharul. Apoi sarea si amoniacul dizolvat in putina zeama de lamaie si la urma faina putin cate putin pana am obtinut un aluat omogen, potrivit de tare sa nu se lipeasca de maini. Aluatul l-am impartim in trei si am intins fiecare parte de aluat pe o bucata de foie de copt pana cand aluatul s-a potrit cu dimensiunea tavii in care am copt foile. Am pus tava cu fundul in sus si pe ea foia bine intinsa, cu tot cu foaia de copt. Am lasat foaia 15 min la foc mic (150 grade) Asa am facut si cu celelalte 2 foi.

Pentru crema :


1 litru de lapte, 8 linguri de faina, 6 linguri de zahar, un pachet de unt (200 gr), coaja de la o lamaie, 1 esenta de vanilie, sucul de la 1/2 de lamaie (sau de la o lamaie intreaga daca va place crema mai acrisoara), nuca de cocos 

Cum am procedat: Int-o cratita am pus faina, zaharul, coaja de lamaie, esenta de vanilie, sucul de lamaie si am turnat lapte putin cate putin pentru a forma o pasta (pana se termina laptele). Craticioara am pus-o la fiert, la foc mic si am amestecat continuu pana ce crema s-a ingroasat. Cand s-a racit cu mixerul am amestecat crema adaugand putin cate putin din untul la temperatura camerei.


Pentru ansambare: 

Pe un tocator am pus folie de plastic, iar deasupra una din foi apoi un strat de crema (ceva mai putin de jumatate din cantitatea totala), pe urma a doua foaie si iar un strat de crema (dar am dat deoparte aprox 3 linguri) si pe urma ultima foaie, iar deasupra cele 3 linguri de crema pastrate si am presarat la final nuca de cocos. Am impachetat bine prajitura in folie de plastic iar deasupra ei un alt tocator, apoi o greutate (cateva borcane, o punga de faina, de zahar :D) si am bagat prajitura in frigider peste noapte.

Rulada de biscuiti:


Ingrediente:

500 gr biscuiti, 200 ml lapte, 15 linguri zahar, 1 pahar alune macinate, 200 gr margarina

200 gr cocos, 4-5 linguri cacao, esenta rom

Cum am procedat: Pentru blat am fiert laptele cu cacao ,esenta si 10 linguri zahar pana sa dea doua trei clocote. Am turnat siropul peste biscuitii pisati si alunele macinate(eu i-am macinat la masina de tocat) si am amestecat pana am obtinut un aluat care il puteam modela.

Pentru crema: Am amestecat untul care l-am avut la temperatura camerei impreuna cu 5 linguri de zahar pudra si pe urma am pus nuca de cocos;

Ansamblare: Am aseazat pe o folie de plastic compozitia cu biscuiti si am presat-o cu mana pana am format un dreptunghi. Deasupra am pus cealalta compozitie de cocos si am intins-o pe toata suprafata. Am rulat-o strans in folie si am legat-o la capete. A stat la frigider pana a doua zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu