marți, 22 ianuarie 2019

Prajitura frantuzeasca cu mere











 










Un desert minunat, bun si simplu facut in casa cu ingrediente la indemana fiecaruia!

Ingrediente:

3 oua
150g zahar pudra
50g unt la temperatura camerei
un varf cutit de sare
1 lingurita esenta de vanilie sau 1 plic zahar vanilat
250g faina
1 lingurita rasa de praf de copt
175ml lapte
1 lingura de cognac sau rom cu alcool
3 mere mari
zeama de la 1 portocala

Pentru sosul de deasupra:
300ml smantana acrisoara (fermentata) de 20% materie grasa
2 oua
70g zahar pudra
putina sare
1 lingurita esenta de vanilie

Mod de preparare:

      Intr-un bol mixam untul cu zaharul pudra, vanilia si putina sare pana ajunge la o consistenta cremoasa, pe urma adaugam ouale unul cate unul pana le incorporam si pe acestea in compozitie.
Faina o amestecam cu praful de copt si le adaugam in bol, mixam bine la viteza mica pana devine o pasta omogena, pe urma turnam laptele in fir subtire si alcoolul, mixam pana obtinem o compozitie fina si omogena. Lasam deoparte pentru a ne ocupa de mere.
"Alcoolul din aluat ajuta la afanarea aluatului, el nu se va simti, deoarece se va evapora in cuptor."

      Curatam merele de coaja si le taiem feliute potrivite. Punem feliile de mar intr-un castron incapator si le stropim cu zeama de la o portocala.

     Tapetam o tava cu peretii detasabili de 26cm, pe fund cu hartie de copt si peretii cu unt moale, apoi presaram putin pesmet.
     Turnam aluatul in tava, nivelam si dam la cuptorul preincalzit la 170°C pentru 15 minute.
Cat timp se coace aluatul pregatim sosul:
      Smantana o amestecam cu ouale, zaharul, praful de sare si vanilia pana obtinem un sos omogen si fluid.
      Cand aluatul s-a copt partial, asezam un strat de mere in evantai, pe urma jumatate din sosul de smantana, din nou mere si restul de sos. ( Zeama de portocale o adaugam in sosul pentru a nu o
arunca :) )

      Dam tava din nou la cuptor pentru 45-50 minute la 170°C pana devine aurie si rumena pe margini, iar sosul sa devina ca o budinca.

      Lasam prajitura sa se raceasca complet in tava, apoi o scoatem cu ajutorul unui cutit pentru a desprinde marginile si o pudram cu zahar pudra.

Foarte gustoasa!
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu