luni, 18 februarie 2019

Tort cu mousse de zmeura si ciocolata alba




 



 
 







 


 

 
 








Ingrediente:

Blat tava 24cm:

6 oua
200g zahar
sare
esenta de vanilie
esenta de rom
200g faina
50g cacao
1 plic praf de copt

Mousse de zmeura cu ciocolata alba

200g crema de branza (gen philadelphia)
180g piure de zmeura indulcit
250g ciocolata alba
6.7g gelatina sau 4 foi + apa rece
250ml smantana pentru frisca (rece)
1 lingura zahar pudra vanilat

Sirop: 
1 cana de apa
zahar dupa gust
esenta de vanilie

Jeleul de zmeura:
200g zmeura decongelata
50g zahar
3.3 g gelatina sau 2 foi + apa rece (daca folositi foi de gelatina, puteti incalzi 30ml cognac sau rom si sa topiti acolo gelatina storsa de apa, pentru un plus de aroma)

Decor:
100g ciocolata cu lapte pentru gardut , frunze si inimioare
cateva bobite de struguri
inimioare din ciocolata
floricele sau ce mai aveti prin casa

Tips-uri:

        1.Cumparasem o punga de zmeura congelata de 750g si ca sa nu imi ocupe loc la congelator am lasat-o la dezghetat, apoi am pus-o intr-un ibric mai marisor impreuna cu zaharul 150g si am fiert doar cat sa se topeasca zaharul, apoi am transferat totul intr-un blender si am mixat pana am obtinut o pasta pe care am trecut-o printr-o sita pentru a scapa de seminte.
      Am impartit piureul obtinut in 2 si l-am bagat la congelator, in pungute. Este mai simplu si economisim si timp atunci cand vrem sa facem ceva dulce cu fructe!

Mod de preparare:

Pentru blat:

       Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru ca altfel riscam ca blatul sa se lase pe mijloc!
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute, adaugam zaharul, mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
      Oprim mixerul si in aluat adaugam putina esenta de vanilie si rom (eu folosesc aceste arome pentru ca nu prea imi place gustul intens de ou in blat, dar puteti omite acest lucru), mai mixam putin, iar cu ajutorul unei site, punem faina amestecata cu praful de copt si cacaua, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn, pana incorporam faina de celelalte ingrediente.
      Dupa ce am terminat aluatul, il turnam intr-o tava detasabila de 24 cm, tapetata cu hartie de copt doar pe fund, iar marginile le ungem cu ulei si presaram putina faina, pentru a nu se lipi, apoi dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 35-40 minute sau cel mai sigur facem testul cu scobitoarea sau cu batul de frigarui (in cazul meu :D )
     Cand blatul este gata, inchidem cuptorul si lasam tava acolo cu usa intre-deschisa pentru a nu se raci brusc ca altfel riscam sa se lase.
      Cand s-a racit in totalitate, il scoatem din tava, pe margini ne ajutam de un cutit, iar de data aceasta am preferat sa dai 2 felii mai groase pe orizontala, iar ce-a de deasupra am savurat-o impreuna cu fetita :)) , dar se poate taia blatul in 3 fara nici o retinere ;) .

Pentru mousse:

       Punem gelatina granule la hidratat in 2,3 linguri de apa rece.
       Zmeura (am avut congelata) am incalzit-o impreuna cu zaharul, atat cat sa se topeasca granulele de zahar, apoi am blenduit bine si am trecut pasta obtinuta printr-o sita, pentru a scapa de seminte.
       Punem din nou sosul pe foc, atat cat sa fie caldut spre fierbinte si adaugam gelatina hidratata lasata cateva secunde la microunda. Amestecam si lasam deoparte.
      Ciocolata alba o topim pe baie de aburi si o lasam sa se racoreasca putin, apoi o amestecam cu zmeura.
     Mixam crema de branza, atat cat sa devina cremoasa si adaugam in ea amestecul de zmeura cu ciocolata topita, amestecam pana devine o pasta omogena.
      Smantana pentru frisca o mixam semi-tare (adica sa nu fie bat, dar nici foarte lichida) cu o lingura de zahar pudra si o adaugam in crema de zmeura, pentru inceput cu cate o lingura si apoi restul de frisca. Amestecam totul cu miscari usoare de jos in sus cu ajutorul unei palete pana obtinem o crema omogena.

Asamblare:
      Pe un platou asezam inelul detasabil in care am copt blatul, apoi prima foaie de blat, insiropam, turnam mouss-ul de zmeura (pastram 4,5 linguri de crema), a doua foaie, insiropam din nou si ungem suprafata cu crema pastrata. Dam tortul la frigider pana ne ocupam de jeleu.

Jeleul  de zmeura:

      Zmeura (am avut congelata) am incalzit-o impreuna cu zaharul, atat cat sa se topeasca granulele de zahar, apoi am blenduit bine si am trecut pasta obtinuta printr-o sita, pentru a scapa de seminte.
       Punem din nou sosul pe foc, atat cat sa fie caldut spre fierbinte si adaugam gelatina hidratata lasata cateva secunde la microunda. Amestecam si turnam sosul obtinut peste tort.
       Dam tortul la frigider pana a doua zi.

Pentru decor: 

         Am topit ciocolata pe baie de aburi, am pus-o intr-un pos cu duza mica pentru scris si cu grija am facut grilaje mai grosute de marimea inaltimii tortului pe hartie de copt, iar cu restul de ciocolata
am facut frunzulite si inimioare. Lasam sa se intareasca bine apoi cu grija scoatem gardutul si il asezam de jur-imprejurul tortului, apoi legam cu o banda.
         Deasupra ornam dupa imaginatie...eu am vrut sa pun zmeura proaspata, dar nu am gasit si am pus struguri roze :D

Sper sa va fie de ajutor!
 A fost super delicios!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu