miercuri, 7 septembrie 2016

Covrigi polonezi






















De mult erau pe lista acesti covrigi polonezi si in sfarsit le-a venit randul. Sunt foarte buni, aromati, pufosi... si chiar se fac si foarte usor! :)

Ingrediente:

500-550g faina
1 cub drojdie proaspata
un praf de sare
90g zahar
1 plic zahar vanilat
220-250ml lapte
100g margarina
optional: coaja rasa de lamaie sau portocala

Pentru uns aluatul:
50g margarina la temperatura camerei
1 lingura zahar pudra

Pentru uns covrigii:
1 galbenus de ou
2-3 linguri lapte

Pentru sirop:
100ml apa
3 linguri miere de albine

Mod de preparare:

         Pentru inceput dizolvam drojdia cu o lingurita zahar pana obtinem o pasta, adaugam 1 lingura de faina si lasam cateva minute pana incepe sa se umfle putin.
        Intre timp pregatim restul ingredientelor: Faina impreuna cu sarea o cernem cu ajutorul unei site intr-un bol, iar laptele il incalzim putin impreuna cu zaharul si zaharul vanilat pana se topeste tot zaharul.

         Peste faina punem drojdia, laptele caldut, omogenizam pana obtinem un aluat lipicios, adaugam si margarina pe care am topit-o la microunde si framantam un aluat elastic, nelipiciossi usor de intins, pe care il acoperim cu o folie de plastic la loc ferit de curenti pana isi dubleaza volumul.

 Cat timp creste aluatul, amestecam margarina cu zaharul pudra pana obtinem o pasta.

         Dupa ce a crescut aluatul, il rasturnam pe masa (ne ajutam de putina faina) si il impartim in 2 parti egale, iar fiecare parte o intindem intr-un dreptunghi, pe care il ungem cu jumatate din pasta de margarina, apoi impaturim foaia unsa in 2 si taiem fasii de circa 1.5 cm latime.
         Fiecare fasie o taiem inca o data in doua, lasand un capat netaiat, apoi impletim (rasucim) cele 2 capete si ii dam forma unui covrig, unind capetele in centrul fasiei.
Mie mi-au iesit 15 covrigi.
        Punem covrigii obtinuti intr-o tava tapetata cu hartie de copt, dupa care ii ungem cu galbenusul de ou desfacut in cele 2 linguri de lapte.
Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu pana cand sunt frumos rumeniti.
       Cat timp se coc covrigii pregatim siropul: Intr-un ibric punem apa cu mierea si lasam pe foc cat sa se incalzeasca apa ( nu sa fiarba), dupa care stingem focul, mai amestecam putin, atat cat sa se dizolve mierea.
     Cand covrigii s-au rumenit, turnam peste ei siropul obtinut.
     Ii servim calzi, dar daca s-au  racit ii pudram cu zahar pudra si si servim alaturi de o cafea, cana cu lapte....

Sa va fie de bine!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu