miercuri, 4 ianuarie 2017

Tort cu crema de vanilie si piure de fructe de padure















Ingrediente:

Pentru blat:
3 oua
un praf de sare
6 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
6 linguri faina
1 lingurita praf de copt
3 linguri ulei
3 linguri lapte
esenta de rom
esenta de vanilie

Pentru bezea:
3 albusuri
un praf de sare
150g zahar
150g nuca macinata
esenta de rom

Pentru Crema:
3 galbenusuri
4 linguri zahar
3 linguri amidon de porumb
400ml lapte
esenta de vanilie
2 plicuri zahar vanilat
300ml frisca batuta (eu am folosit Hulala)

Pentru Piureul de fructe de padure:
250g fructe de padure
5 linguri de zahar
3 linguri sirop din cirese negre
3 lingurite amidon de porumb
3 linguri apa


Mod de preparare:

Pentru blat:
     Separam  ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare, adaugam si zaharul cu laptele, si zaharul vanilat, continuam sa mixam pana se topeste tot zaharul. Adaugam si galbenusurile unul cate unul pana le incorporam bine in aluat, apoi uleiul si aromele, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt.
     Compozitia rezultata o turnam intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul preincalzit pentru cca.25 minute.

Pentru bezea:
      Albusurile le mixam bine cu putina sare, pe urma adaugam zaharul si mixam pana obtinem o pasta lucioasa. Punem si nuca macinata impreuna cu putina esenta de rom si continuam sa mixam pana omogenizam bine totul.
     Turnam bezeaua intr-o tava de aceeasi marime ca cea de blat, tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptor pentru 20-25 minute. 
Bezeaua si Baltul nu le coacem impreuna!!!

Cand am terminat de copt cele 2 balturi de lasam sa se raceasca complet.

Pentru crema:
       Cu un tel amestecam galbensurile cu zaharul, adaugam si amidonul si pe urma laptele putin cate putin pentru a evita cocoloasele.
       Trasferam totul pe foc amestecand continuu, adugam si vanilia si lasam sa fiarba pana se ingroasa, ca o budinca. La sfarsit adaugam zaharul vanilat si dam deoparte amestecand din cand in cand pana se raceste complet. 
      Cand crema s-a racit o amestecam cu frisca batuta pana la omogenizare.

Pentru Piureul de fructe:
     Fructele de padure le punem intr-un blender si le blendam pana obtinem un piure pe care il turnam intr-un ibric impreuna cu zaharul si siropul. Separat amestecam amidonul cu apa, apoi luam cateva linguri din piureul fierbite de pe foc, amestecam si turnam totul peste piureul din ibric, mai lasam cateva minute pana ce pireul s-a ingrosat, il dam deoaparte si il lasam sa se racoreasca.

Pentru asamblare:
       Blaturile le taiem de-a lungul fiecare, apoi intr-o farfurie dreptunghiulara, sau o tava, punem o jumatate de blat, ungem cu jumatate din piureul de fructe, jumatate din bezea, crema de vanilie, cealalta jumatate de blat, restul de piure de fructe, cealalata jumatate de bezea si invelim totul int-un strat generos de crema. Ornam tortul dupa imaginatie...eu  am mai pastrat putin piure de fructe si am colorat putin crema de vanilie, am pus si cateva fructe de padure. 

      Este un tort lejer, nu foarte dulce care face senzatie la orice masa festiva!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu