miercuri, 28 ianuarie 2015

Cozonac cu crema de nuca


















Ingrediente:
Aluat:
  • 4 galbenusuri 
  • 14 g drojdie uscata ( 2 plicuri dr. Oetker)
  • 200 g zahar
  • 350 ml lapte
  • 130g unt
  • 1 kg faina
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de lamaie
  • esenta de vanilie

Crema:
  • 350 g miez de nuca prajita si maruntita
  • 5 linguri cacao
  • 150g zahar
  • 2 albusuri de ou
  • esenta de rom
  • 6 linguri de lapte fierbinte

  • Pentru uns:

  • 1 galbenus de ou batut
  • zahar vanilat


Mod de preparare:

       Pentru inceput am facut maiaua: drojdia am dizolvat-o in 5 linguri de lapte caldut si o lingura de zahar, pe urma am pus 1 lingura de faina si am lasat-o 10 minute.
Intr-un lighean am pus faina cu putina sare, pe urma am pus si maiaua, laptele caldut, l-am amestecat cu zaharul si esenta de vanilie dupa care l-am turnat peste faina, apoi ouale, cojile de citrice si am inceput sa framant adaugand treptat untul topit, dar nu fierbinte. 
Am framantat pana am obtinut un aluat usor lipicios. L-am lasat la dospit pana si-a dublat volumul.

Crema:
       Amestecam miezul de nuca macinat cu zaharul, laptele, cacao, si romul, apoi le-am incorporat in albusul de ou batut cu putina sare  si am amestecat usor cu o spatula pana am omogenizat bine totul.

Cand aluatul a crescut, il impartim in 4 parti egale si le intindem in 4 foi  dreptunghiulare pe care le umplem cu crema de nuca, dupa care le rulam 2 cate 2, formand 2 cozonaci impletiti.
II asezam in tavile de cozonac tapetate cu hartie de copt si lasam la loc caldut 20 minute, apoi ungem cozonacii cu galbenusul batut cu zaharul vanilat si ii bagam la cuptor pentru cca. 1 ora.
Sunt tare gustosi, pufosi si aromati!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu