marți, 15 august 2017

Tort cu blat pufos de nuca si crema de ness

















Ingrediente:

Blat: 
8 albusuri
1 praf de sare
8 linguri de zahar
1 plic zahar vanilat
esenta de vanilie
esenta de rom
250g nuca macinata
3 linguri faina
1 lingura cacao
1 plic praf de copt

Crema de ness:
500ml lapte
150g zahar brun
4 oua
un praf de sare
100g amidon de porumb (maizena)
2 pliculete de ness
300ml smantana pentru frisca neindulcita

Pentru sirop:
1 cescuta de cafea
1 cescuta de apa
3 linguri zahar brun
esenta de rom

In plus:
Am folosit la ornat cirese confiate (amarena) voi puteti orna dupa preferinte cu glazura de ciocolata, nuci caramelizate, etc...


Mod de preparare:

 Pentru blat: Mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, pe urma adaugam zaharul, lingura cu lingura si mixam pana cand obtinem o compozitie lucioasa. Adaugam si zaharul vanilat impreuna  cu esentele (gupa gust, cca.1 lingurita din fiecare), mai mixam cateva secunde si ne ocupam de ingredientele uscate pe care le unim pe toate intr-un vas si le adaugam treptat peste bezea.        Este bine sa amestecam cu o spatula de jos in sus pentru a nu se lasa bezeaua.
       Turnam compozitia rezultata intr-o tava cu pereti detasabili (eu am pus intr-o tava de 24 cm pentru 2 foi, voi puteti pune mai mica de 22cm pentru 3 foi) pe care o tapetam cu hartie de copt doar pe fundul tavii, iar pe margini cu ulei si putina faina.
Dam tava la cuptor pentru 40-45 minute sau facem testul cu scobitoarea.
Cand este gata lasam sa se raceasca complet, timp in care ne ocupam de crema.


Pentru crema:
Punem laptele intr-un ibric incapator pe foc si lasam pana se infieranta, nu sa fiarba.

      Intre timp batem ouale cu sarea, zaharul si nessul pana se topeste zaharul, adaugam si amidonul, mai mixam putin si in fir subtire adaugam laptele amestecand continuu pana la omogenizare.
     Compozitia rezultata o turnam inapoi in ibric si punem din nou pe foc amestecand continuu pana se ingroasa. Dam deoparte si turnam smanatana pentru frisca, amestecam energic cu telul, pe urma cu  mixerul si mai lasam putin pe foc pana mai da un clocot.
   Dam deoparte si lasam crema sa se raceasca complet.
Inainte de asamblare o mixam din nou.

Asamblare:

      Taiem blatul in 2. Pe un platou asezam prima foaie, o insiropam foarte bine cu siropul obtinut din ingredientele postate mai sus, pe urma punem un strat de crema, a doua foaie de blat o insiropam la fel de bine, apoi invelim tortul cu restul de crema. Ornam dupa imaginatie.
      Este un deliciu! Un tort rapid, cu ingrediente putine si foarte gustos. Are un parfum minunat de nuca, rom, ness si vanilie. Merita incercat! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu