sâmbătă, 29 iulie 2017

Tort Foret Noire

















Ingrediente:

Blat 26 cm:

6 oua
putina sare
180g zahar
150g faina
30g cacao
1/2 plic praf de copt
esenta de rom
esenta de vanilie

Blat 22cm:

4 oua
putina sare
120g zahar
90g faina
30g cacao
1 lingurita praf de copt
esenta de rom
esenta de vanilie

Umplutura de cirese:
800g de cirese proaspete, congelate sau din compot (fara samburi, scurse)
200ml suc de cirese rezultat de la scurgerea fructelor decongelate sau din compot
200 g zahar pudra
½ de plic gelatina granule
120 ml rachiu de cirese (eu am pus ciresata)

Crema de frisca pentru umplutura:
800 g de frisca naturala pentru batut cu min. 30% grasime
miezul de la o pastaie de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat Bourbon
120 g zahar
Optional se mai poate adauga 60ml rachiu de cirese si 6 foi de gelatina

In plus:
1 plic crema de vanilie pentru invelit tortul
1 vafa cu printesele disney
cirese proaspete/ confiate/ din compot
ciocolata topita pentru scris


Mod de preparare:

Pentru inceput facem blaturile, pe rand:

      Separam albusurile de galbenus.
Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, pe urma adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana omogenizam bine totul.
Intr-o sita punem faina, cacaoa si praful de copt si cernem direct in bolul cu oua, amestecam pana incorporam bine toate ingredientele. La finam adaugam esentele in functie de cat de parfumat va place blatul.
      Compozitia rezultata o asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt doar pe fund si pe margini unsa cu ulei.
     Batem usor tava pentru a se aseza aluatul mai bine, adica se elimina bulele de aer din aluat si bagam tava la cuptor pentru cca 40 minute sau cel mai bine facem testul cu scobitoarea.
    Cand este gata il lasam putin in cuptor cu usa intre-deschisa pentru a nu se lasa, apoi il scoatem si il taiem in 2 atunci cand s-a racit complet.

    Asa procedam si cu celalalt blat, doar ca folosim o tava de 22cm. Cand este gata il taiem si pe acesta in 2.
In total avem 4 foi, 2 mari si 2 mici. :)

Pentru umplutura de cirese:

         Intr-un ibric mai mare, adaugam sucul de cirese impreuna cu zaharul pudra din comert ( am folosit acest zahar deoarece contine si amidon si a ajutat foarte mult la legarea siropului) si punem pe foc amestecand des, deoarece acest suc se va umfla si trebuie supravegheat. Cand a inceput sa fiarba, dam focul la mic si amestecam constant cca.10 minute sau pana cand observam ca obtinem un sos legat.

       Stingem focul si lasam siropul la racorit. Punem la inmuiat gelatina in apa rece, o preparam conform instructiunilor de pe ambalaj si o adaugam peste siropul inca cald (nu fierbinte!).
      Amestecam bine siropul si lasam la racorit, in continuare.

In siropul obtinut adaugam ciresele si rachiul de cirese ( in cazul meu ciresata) si umplutura de cirese este gata.

  Pentru crema:
       Punem frisca naturala intr-un bol (de preferat sa fie si bolul si frisca reci, scoase de la frigider) si incepem sa mixam usor la viteza mica, intr-o singura directie pentru a nu risca sa se taie.
      Cand a inceput sa dea semne de ingrosare adaugam zaharul si vanilia si mai mixam pana obtinem o frisca legata. (este cam riscant si foarte pretentioasa aceasta frisca naturala, mie mi-a iesit din a
doua incercare :( Atentie mare )
      Daca considerati ca ati batut-o cam mult, dar sa nu fie taiata complet, doar da semne de separare, puteti incerca variata cu gelatina. O preparati conform instructiunilor de pe ambalaj si cand o
adaugati peste crema de frisca sa fie complet rece. Daca folositi si rachiu de cirese, ca sa fiti siguri ca gelatina nu este calduta adaugati in ea rachiul si cu ajutorul unei linguri, puneti trepat putin cate putin din frisca peste gelatina si amestecati usor cu o paleta, pana adaugati toata frisca. Se da bolul cu crema la rece pentru 15 minute.

Pentru asamblare:

       Pe un platou punem inelul de la tava mai mare si in interior asezam prima foaie, o ungem cu siropul de cirese, adaugam si un strat de cirese pe urma crema de frisca; peste, adaugam cealalta
foaie de blat, ungem din nou toata suprafata cu siropul de cirese, doar ca ciresele le punem in interiorul foii, atat cat este foaia cu blatul mai mic de 22 cm. Adaugam peste cirese inca un strat de
frisca, pe urma prima foaia cu blatul de 22cm, (aici ne ajutam de celalalt inel de la tava) procedam la fel cu siropul si crema si la final ungem ultima foia doar cu sirop pe partea cu care  o asezam peste crema.

      Dam tortul la rece, de preferat pentru a doua sau daca nu aveti timp pentru minimm 3 ore.
Inainte de a scoate tortul ne ocupam de crema de vanilie pe care o preparam conform instructiunilor de pe ambalaj.
     Invelim tortul frumos cu crema de vanilie obtinuta si ornam dupa imaginatie. Eu am avut o vafa cumparata si pe o foaie de copt am scris cu ciocolata topita pe care am bagat-o cateva minute la
congelator inainte de a scoate literele.
      Ornam cu cirese si bombonele.

       Este un tort foarte placut la gust... aroma de cirese este senzationala, iar despre alcool, pot zice ca nici nu se simte. Chiar a fost apreciat si de mancat nu mai zic.

      Fetita mea s-a bucurat enorm de mult vazand un tort cu printesele ei preferate, ca de mancat nu prea...prefera carnita nu dulciurile, asa ceva mai rar la copii :))  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu