marți, 26 aprilie 2016

Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom





Ingrediente:

  • 800g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 cubulet de drojdie
  • 2 oua+ 1 albus
  • 300ml lapte
  • 120g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 150g unt
  • coaja de la 1 portocala
  • Crema:
    • 150 ml lapte
    • 3 linguri cacao
    • 60g zahar
    • 3 linguri pesmet
    • 5-6 linguri nuca macinata
    • esenta de rom
    Pentru uns:
    • 1 galbenus de ou
    • 2 linguri lapte
     
    Mod de preparare:
     
    Pentru aluat: faina o punem intr-un lighean si o amestecam putin cu un tel, iar in mijloc facem o adancitura unde adaugam drojdia pe care am dizolvat-o intr-o lingura de zahar si 50ml lapte caldut, presaram putina faina deasupra si lasam cateva minute pana incepe sa crape.
    Intre timp incalzim laptele cu zaharul si vanilia, adaugam si coaja de la portocala, iar separat intr-un bol batem ouale cu albusul si presaram putina sare.
    Cand drojdia a crescut putin punem peste aceasta laptele si ouale si incepem sa framantam un aluat omogen dar lipicios, adaugam treptat si untul caldut, pe care l-am topit la microunda si framantam bine pana incorporam toate ingredientele, iar aluatul este moale si usor de intins. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
    Pentru crema: Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul, cacao si pesmetul pana se topeste zaharul, oprim focul si adaugam nuca macinata si putina esenta de rom.
    Lasam sa se raceasca amestecand din cand in cand. (daca mai trebuie nuca, mai puteti adauga daca crema este inca moale).
    Dupa ce a crescut aluatul il impartim in 2 si fiecare parte o intindem intr-un dreptunghi pe masa de lucru, adaugam jumatate din compozitia de crema si rulam frumos, apoi ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
    Ii mai lasam putin la crescut dupa care ii ungem cu galbenusul de ou amestecat cu 2 linguri de lapte, apoi ii bagam la cuptorul preincalzit pentru cca.1 ora.
    Cand sunt gata, ii ungem cu putina apa si ii acoperim cu hartie si un prosop de bucataie pentru a ramane pufosi.
    Pofta buna!

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu