duminică, 22 octombrie 2017

Prajitura cu crema de iaurt si cirese








 















Ingrediente:

Pentru blat:
8 oua
putina sare
120g zahar
esenta de rom si vanilie dupa gust (optional)
90g faina
30g amidon de porumb (maizena)
1 plic roz de 10g ( levure colore- are 2 in 1 si putere de crestere si colorant) sau puteti inlocui cu cacao

Pentru crema:
1 borcan de compot de cirese/ visine de 580ml
1 plic agar-agar /  6 foi de gelatina sau 10g gelatina granule
400g iaurt
150g zahar
300ml smantana dulce pentru frisca

Pentru glazura:
100g ciocolata neagra sau cu lapte
50ml smantana lichida hulala

Pentru sirop: apa-zahar-rom sau in fuctie de preferinte


Mod de preparare:

Blatul:

Separam ouale, albusurile le batem spuma cu un praf de sare si zaharul, adaugam galbenusurile, unul cate unul, mixam la viteza mica, adaugam si putina aroma de vanilie si rom pentru un gust mai placut si mai aromat, iar la final trecem printr-o sita faina cu amidonul si plicul roz, omogenizam usor cu o paleta si turnam compozitia rezultata in tava aragazului, pe care o tapetam cu hartie de copt.
Dam blatul pentru prajitura la cuptor pentru 15-20 minute.
Cand este gata il lasam sa se raceasca complet si il taiem pe jumatate.


Crema: 
Desfacem borcanul de cirese ( fara samburi, daca al votru are sa le scoateti samburii).

        Scurgem borcanul de compot intr-un ibric si il incalzim. Sparat dizolvam plicul de agar-agar cu putina zeama sau apa si-l turnam in apa de la compot, lasam sa dea un clocot (avantajul meu este ca
folosesc agar-agar, daca nu aveti si folositi gelatina, aveti grija ca sucul sa nu dea in clocot),  lasam zeama din compot sa se raceasca complet, apoi adaugam ciresele, mai  pastram cateva pentru ornat.

    Intre timp amestecam iaurtul cu zaharul, turnam compotul de cirese si amestecam usor.
Frisca o mixam bine si o incorporam in amestecul de iaurt cu cirese, folosindu-ne de o spatula.
Dam bolul la rece pentru 30 minute.

      Intre timp, luam o tava de marimea jumatatii de blat, daca este putin mai mare, va puteti folosi de un carton, cum am facut eu; am pus folie de plastic pe fudul tavii, pentru a scoate mai usor prajitura
si punem primul blat pe care il insiropam, turnam la mijloc crema si la final cealalata jumatate de blat si ea insiropata. Dam prajitura la rece pentru a doua zi.

       Cand crema s-a intarit, taiem prajitura in cuburi de 5 cm/ 5 cm (fara margini, pentru un aspect mai frumos) si o glazuram cu ciocolata topita impreuna cu frisca lichida ( sa nu fie foarte fierbinte, doar calduta) apoi ii punem o cireasa din compot!

     Este o prajitura lejera, foarte gustoase cu arome imbietoare de cirese, rom si vanilie alaturi de ciocolata neagra...eu zic ca merita incercata!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu