luni, 19 iunie 2017

Tort Crina










 












Ingrediente:

Blat:
8 oua
250g zahar
200g faina
1 plic praf de copt
50g cacao
1 plic zahar vanilat
esenta de rom si vanilie
in praf de sare

Pentru sirop:
apa cu zahar si esenta de rom (cantitatile in fuctie de preferinte)

Pentru crema am folosit:
1kg iaurt straciatella (de la lidl, la galetusa)
1 plic gelatina (eu am folosit 2 plicuri, dar consider ca ar merge si unul)

Pentru jeleu de afine:
800g afine decongelate
100g zahar ( sau in fuctie de cat de dulce va place)
1 plic gelatina

Pentru decor:
200g frisca batuta pentru invelit tortul
bonbonele cu cereale
afine pastrate inainte de a le blenda sau chiar afine proaspete
100g glazura de ciocolata
1 crin (optional)

Mod de preparare:

Pentru Blat:
       Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru ca altfel, riscam ca blatul sa se lase pe mijloc!
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute adaugam zaharul si zaharul vanilat, mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
      Oprim mixerul si in aluat adaugam putina esenta de vanilie si de rom (eu folosesc aceste arome pentru ca nu prea imi place gustul intens de ou in blat, dar puteti omite acest lucru), mai mixam putin, iar cu ajutorul unei site punem faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn pana incorporam faina de celelalte ingrediente.
    Dupa ce am terminat aluatul de blat, il turnam intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptorulpreincalzit pentru 35-40 minute sau cel mai sigur facem testul cu scobitoarea.
    Cand baltul este gata, inchidem cuptorul si lasam tava acolo cu usa intre-deschisa pentru a nu se raci brusc ca altfel riscam sa se lase.
    Cand s-a racit in totalitate, il scoatem din tava, pe margini ne ajutam de un cutit, apoi il taiem in 3 pe orizontala.

Pentru jeleu:
       Blendam afinele pana obtinem un piure, apoi il transferam intr-un ibric incapator impreuna cu zaharul si lasam pe foc cateva minute. Lasam sa se raceasca, iar cand este caldut adaugam gelatina preparata conform instructiunilor de pe ambalaj.
      Trecem piureul printr-o sita, apoi il impartim in 2 si il asezam in 2 tavi dreptunghiulare de aceeasi marime (yena) tapetate cu folie de plastic, pentru a scoate jeleul mai usor din tava. (In cazul meu, blatul l-am copt intr-o tava dreptunghiulara putin mai mare fata tavile yena in care am pus jeleul :D ).
     Cand s-au racit complet, bagam tavile la frigider, pentru a se inchega.

Pentru sirop: Punem apa cu zaharul pe foc, iar cand s-a topit zaharul, stingem aragazul si adaugam putina esenta de rom.

Pentru crema: Trebuie doar sa preparam gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj, iar cand s-a racit complet o adaugam in crema de iaurt si o mixam putin pana la omogenizare.

Asamblare:

In tava in care am copt blatul, am asezat folie de plastic (asta pentru a scoate mai usor tortul din tava, deoarece nu este detasabila) si am montat dupa cum urmeaza: Blat + sirop + 1/4 crema + jeleul 1 +  1/4 crema, din nou blat + sirop + 1/4 crema + jeleul 2 +  restul de crema si ultumul strat de blat pe care l-am insiropat putin. Invelim frumos tortul cu folie de plastic si il dam la frigider, de preferat pentru a doua zi.
      Cand crema s-a intarit, ornam tortul dupa preferinte. Eu l-am invelit in frisca si am folosit bombonele cu cereale, afine si ciocolata.
       Un tort deosebit, deloc greoi, aromat si numai bun pentru sezonul cald. Jeleul de afine cu iaurtul face totul! :x


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu