joi, 18 decembrie 2014

Tort de Punci Aniversar




Acest tort a fost facut cu ocazia zilei de nastere a sotului meu si am vrut sa ii fac ceva mai aparte, adica un tort cu miros specific sezonului rece si mai ales ca este si in preajma Craciunui nu am stat prea mult pe ganduri si am trecut la treaba :D. Nu este deloc dulce, cu un blat ferm si crema delicioasa :x Cu siguranta il voi mai repeta ori de cate ori o sa am ocazia. 

           Ingrediente:
Pentru punci:
1 portocala feliata
150 ml vin rosu
2 seminte de anason
1 baton de scortisoara
1 cuisor
Pentru blat:
125g unt
125g zahar
75g ciocolata amaruie
3 oua
un praf de sare
220g faina
cacao
1 plic praf de copt
Pentru crema:
4 g de agar-agar sau 10g de gelatina granule
zeama de la 2 portocale
zeama de la o lamaie
3 galbenusuri
100g zahar pudra
rom
frisca batuta ( din 350ml frisca lichida) +100ml frisca pentru ornat

Mod de preparare:

    Incepem in a prepara punciul: punem la foc vinul impreuna cu feliile de portocala, scortisoara, semintele de anason si cuisorul, cand a inceput sa se incalzeasca mai lasam 2 minute si il dam deoparte sa se racoreasca. Dupa care il strecuram de mirodenii.
Pentru blat:
Batem untul (trebuie sa fie la temperatura camerei) impreuna cu zaharul, adaugam ouale unul cate unul pana le incorporam bine in compozitie si praful de sare deasemenea.
Faina o amestecam cu praful de copt si cacaoa, radem ciocolata pe razatoare mica si le adaugam in compozitia de unt alternand cu punciul racit. Tapetam o tava cu diametrul de 26cm cu hartie de copt si dam la cuptor cca 30min. Il scoatem si il lasam sa se raceasca complet.

Pentru crema:
Galbenusurile le punem pe bain-mairie impreuna cu zaharul si romul cca 7 minute, pe urma adaugam sucul de la citritrice (200ml), separat luam 3 linguri de suc si dizolvam praful de agar-agar il fierbem 2 minute si apoi il punem peste crema,  mai lasam 2-3 minute. Lasam la racit amestecand din cand in cand pana se raceste complet si crema se incheaga.


Dupa ce s-a racit o amestecam cu frisca batuta.


Pentru ansamblare: 

Blatul il asezam in tava in care l-am copt, il insiropam bine cu sucul de portocale si peste turnam crema. Dam la frigider peste noapte.

A doua zi il scoatem pe o farfurie si il invelim cu un strat de frisca subtire si il ornam dupa preferinte.
Este senzational! 






Tips-uri:


1. Agar-agar-este asemanator cu gelatina dar diferenta este ca acesta poate ajunge la punctul de fierbere pe cand gelatina nu, si se intareste la temperatura camerei.

2. 4 grame de agar-agar este comparativ cu 10 grame de gelatina granule.

3. Pudra de agar-agar se dizolva in cateva linguri de apa sau suc apoi se aduce la punctul de fierbere cca 2 minute amestecand continuu.

Acelasi tort Punci prestat exact dupa 2 ani, dar ornat altfel :D 












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu